Interview.

Gonzo Circus #123 

Earlier in the summer of 2014, Kevin spoke in an interview about the ideas and philosophy behind the music he makes. This is published in the Dutch magazine Gonzo Circus.
It includes a CD Mind The Gap #110 including the track: “It’s not where you go“. Featuring other artist like Rafael Anton irisarri.

Listen to “It’s not where you go” or download for free: here.

Gonzo Circus #123 Interview

Gonzo Circus #123 Interview

Kevin Verwijmeren
Automatismen doorbreken

 

“Verwijmeren is geen verzonnen artiestennaam, maar past goed: de naam klinkt al een nieuw werkwoord met een betekenis in de trant van “door langgerekte drones geraakt comptempleren”

Qua sfeer lijkt het werk van Verwijmeren ook op dat van Marsen Jules Trio en Date Palms, hoewel beide naast digitale bronnen ook met analoge instrumenten werken. Verwijmeren heft niet meer dan een laptop met Logic Pro geïnstalleerd. Deels is dat een kwestie van ontoereikend budget, deels een kwestie van keuze: de kracht zit in de beperking. Hij wil werken aan zijn eigen geluid, en dat komt niet uit steeds een nieuw instrument of apparaat, maar uit nieuwe ideeën. Een nadeel daarvan is dat liveoptreden met deze apparatuur niet mogelijk is, aangezien hij geen experiment wil uitvoeren, maar controle wil hebben over zijn materiaal. Als postromanticus wil Verwijmeren de luisteraar “een cocon bieden om tot een ander wereldbeeld te komen – zonder spiritueel te worden”!Een wereldbeeld waarin negatieve gevoelens niet worden weggemoffeld, maar hun eigen plek hebben.Die cocon is in het geval van zijn debuutalbum een bijna 45 minuten lange aaneenschakeling van drones, die luistert als één nummer: Dat is ook precies de intentie: het album is bedoeld als “een goed gedoseerde drug
waardoor je in een andere staat geraakt zonder je druk te maken over welk nummer je aan het luisteren bent”.Dat het album is onderverdeeld in negen nummers dient volgens Verwijmeren “om het gehoor te reinigen”. Continu rauwe geluiden zou niet goed werken; de rustige delen zijn als pauzes tijdens de catharsis. De intentie is om de automatismen van het dagelijks leven te doorbreken en sombere kant van het leven te aanvaarden door donkere doch mooie muziek te laten klinken. Naast voornoemde muzikale inspiratiebronnen zijn het voor Verwijmeren ervaringen die indruk maken. Niet een wetenschappelijke theorie of een afbeelding van kunsthistorisch meesterwerk, maar het zelf beleven van de werkelijkheid.Het leven in de Rotterdamse wijk Lombardijen, met zijn monotone flats met daarin rijen levens die zich voor je ogen voltrekken. Het gevoel dat je krijgt als je op reis bent en uit het raam start naar het landschap en het leven data aan je voorbijtrekt. Het aanschouwen van een Hollandse lucht bij het opstaan in de morgen. Ervaringen die een emotie oproepen, net als de muziek van Verwijmeren.